Traumatherapie

Wanneer mensen door bepaalde gebeurtenissen zijn getraumatiseerd, kan dit helaas ook op lange termijn invloed hebben. Met name als een trauma tot vergetelheid wordt onderdrukt, zorgt dit mogelijk voor eenzaamheid, angst of verdriet. Tot jaren na het trauma kunnen mensen opnieuw met de betreffende ervaringen worden geconfronteerd; vaak gebeurt dit in nachtmerries.

Traumatherapie bij nachtmerries

Bij traumatherapie als onderdeel van gestalttherapie, biedt de therapeut ondersteuning, zodat men kan leren te dragen en verdragen wat niet kan worden veranderd. Als mensen bijvoorbeeld vaak nachtmerries hebben, kan de therapeut door middel van ‘Dream Sense Memory®’ en / of lucide dromen ondersteuning bieden. De nachtelijke droomervaringen kunnen dan verder verdiept worden, waarbij men zich bewust wordt van het eigen onbewuste en zo ontwikkeling kan ontstaan. Zo kan het trauma worden verwerkt en dat is dan vaak het begin van het einde van de nachtmerries en andere nare gevolgen. Ook biedt de therapeut ondersteuning in het omgaan met bijvoorbeeld paniekaanvallen.

Traumatherapie

Traumatherapie op basis van gestalttherapie

Traumatherapie baserend op gestalttherapie is een effectieve manier gebleken om mensen te helpen omgaan met de gevolgen van trauma en de weg naar herstel te vinden. Gestalttherapie richt zich op het vergroten van het bewustzijn van het hier en nu, wat cruciaal is bij het behandelen van trauma. De nadruk ligt op de therapeutische relatie, gebaseerd op gelijkwaardigheid en vertrouwen. Door middel van Gestalttherapie kan je leren om de traumatische ervaring te verwerken en het een plaats te geven jouw leven. Door zich te richten op het heden, kan je leren om meer controle te krijgen over jouw emoties en gedachten en zo de symptomen van trauma beter te beheersen.

Als gestaltherapeut gebruik ik verschillende technieken die de client te helpen de gevolgen van trauma te verwerken en te genezen, zoals het identificeren en veranderen van gedragspatronen, het verkennen van gevoelens en emoties, het ontwikkelen van nieuwe coping-mechanismen en het werken aan communicatie- en relatieproblemen.  De traumatherapie zoals ik die aanbied bij Ankisha Gestalt, is een vorm gestalttherapie waarbij invloeden van de boeddhistische leer een sterke rol spelen. De therapie is een proces van- en tussen een cliënt en mij als therapeut. Tijdens de traumatherapie-sessies creëren we een setting en context waarbij gevoelens naar boven komen. Op basis van die reactie en emoties ‘hier en nu’ observeer en reflecteer ik, zodat een cliënt de gebruikelijke perceptie en gedragspatronen kan herkennen en doorbreken. We gebruiken dit als een (nieuwe) existentiële basis en bekijken hoe je dit kunt integreren in het dagelijks leven. Vaak combineren we deze aanpak met moderne mindfulness-oefeningen uit het toegepaste boeddhisme om zo goed mogelijk om te gaan met het trauma en sterk in de schoen te staan in het dagelijks leven.  Kortom, Gestalttherapie kan een waardevolle bijdrage leveren aan het herstelproces van mensen die te maken hebben gehad met trauma.

Traumatherapie in de praktijk

Traumatherapie is vrijwel altijd op basis van één op één therapiesessies in onze praktijk voor gestalttherapie in Voorburg. Gemiddeld genomen is de frequenties van de sessies één keer per maand, maar indien nodig kan uiteraard een andere frequentie voor de traumatherapie worden afgesproken (tot soms een aantal sessies per week indien nodig).

Afspraak maken voor traumatherapie

Om te starten met traumatherapie, maak ik graag een afspraak met je voor een intakegesprek. Neem contact met me op om deze afspraak te maken en dan bekijken we samen waar ik je mee kan helpen.

Thorsten

Maak kennis met je coach

Thorsten Vollmer
Als oprichter van Ankisha Gestalt en gediplomeerd gestaltherapeut, heb ik ook meer dan 20 jaar ervaring in boeddhistische meditatie en aandacht. Op basis daarvan kan ik voor mijn cliënten vaak de optimale setting bieden om samen te komen tot persoonlijke groei, het oplossen van persoonlijke problemen en het waarmaken van ambities.

Ik organiseer regelmatig workshops en retreats

Boeddhistische meditatie