Boeddhistische meditatie

Datum

Vanaf 6 September 2022 iedere dinsdag van 19:00 - 21:00 uur

Locatie

Ankisha Gestalt
Oosteinde 137
2271 EE Voorburg

Aanvullende informatie

Kosten: € 15,00 per persoon per avond

Oefeningen voor lichaam en geest in een ontspannend sfeer, intens maar zonder druk. We oefenen zittend (ook liggend), lopend en bewegen ons bewust. Deze oefeningen worden gecombineerd met hoorcolleges en discussies. We zullen de oude leringen van de Boeddha in een levende, hedendaags en vreugdevolle vorm bestuderen. Plezier in het dagelijks leven en bij het oefenen is een belangrijke eigenschap op de weg naar inzicht.

De structuur en inhoud van de cursus zijn gebaseerd op de basisleringen van de Boeddha over meditatie, in het bijzonder de toespraak:

  1. “Satipatthana”. Satipatthana komt uit het Pali en staat voor het totstandbrengen van mindfulness (sati). Tijdens de meditatie brengen wij ons aandacht op ons lichaam (kaya), gevoelens (vedanā), geest (citta) en ons mentale concepten (dhamma).
  2. “Vipassana” betekent “diep inzicht, doorzien”, maar wordt vaak gebruikt als een term voor een strikte, geconcentreerde beoefening. We beoefenen hier een zachtere vorm van meditatie, met meer vrijheid voor persoonlijke behoeften. Toch kan de oefening tot intens ervaringen leiden.

Een speciale focus is om de oefening niet los te zien van het “gewone” leven, maar veeleer dat de oefeningen in het dagelijks leven kunnen worden beoefend. Door het dagelijkse oefenen kunnen die diepe ervaringen uit de meditatie wel worden geïntegreerd. Daardoor ervaren wij plezier in het leven en meditatie.